The School Day

Changes to the Timing and Structure of the School Day Consultation

 

The schools stakeholder consultation regarding to the timing and structure to the school day is now completed.

It has been agreed that the new timings and structure will come into effect from September 2024, as we begin our new academic year.

Please can we thank you for your feedback as part of the consultation process. Please find links to copy of the actions that have been put into place in response to the comments and suggestions from the surveys below.

 

Please Note:- Until the new changes take effect from September 2024 the school day will continue as below.

Pupils are expected to be on the premises for 8:40am - 8:55am.

The compulsory opening times for All Saints are 9am to 3pm.

This is 6 hours a day, 30 hours a week. We aim to review this, with a view to increasing the school week to 32.5 hours, in the near future.

By “opening hours”, we mean the opening and closing times of “compulsory” attendance – this does not include optional before or after time when we have a variety of school activities.

The school day from September 2024

Please see below the structure of the school day from Setpember 2024.

The school day will start at 08:40 (8:40am) and finish at 15:10 (3:10pm).

The school site will be open from 08:00 (8:00am).

The total time this amounts to in a typical week, including breaks but not after-school activities is 32.5 hours.


Structure of the day for Key Stage 3 Pupils (Years 7-9)
Structure Time
Period 1 08:40 - 09:10 (30 Minutes)
Period 2 09:10 - 10:10 (60 Minutes)
Period 3 10:10 - 11:10 (60 Minutes)
Break 11:10 - 11:30 (20 Minutes)
Period 4 11:30 - 12:30 (60 Minutes)
Period 5 12:30 - 13:30 (60 Minutes)
Lunch 13:30 - 14:00 (30 Minutes)
Period 6 14:00 - 15:00 (60 Minutes)
Form Time 15:00 - 15:10 (10 Minutes)

Structure of the day for Key Stage 4 Pupils (Years 10-11)
Structure Time
Period 1 08:40 - 09:10 (30 Minutes)
Period 2 09:10 - 10:10 (60 Minutes)
Period 3 10:10 - 11:10 (60 Minutes)
Break 11:10 - 11:30 (20 Minutes)
Period 4 11:30 - 12:30 (60 Minutes)
Lunch 12:30 - 13:00 (30 Minutes)
Period 5 13:00 - 14:00 (60 Minutes)
Period 6 14:00 - 15:00 (60 Minutes)
Form Time 15:00 - 15:10 (10 Minutes)

'Start thinking about travel and transoprt'

Don’t leave it to the last minute to start thinking about how you’ll get to school next year. Make sure you visit the new TfGM schools webpage to find out everything you need to know about walking, cycling, bus and tram travel.

TfGM Schools Webpage

Be top of the class next year: get travel planning now!